کبد چرب
بطور طبیعی مقداری چربی در کبد بصورت ذخیره شده وجود دارد ، اما اگر میزان چربی کبد، بیش از ۵ تا ۱۰ درصد وزن کل کبد شود، فرد به بیماری کبد چرب دچار شده است در واقع تجمع غیرمعمول چربی در کبد، کبد چرب گفته میشود. کبد چرب شایعترین بیماری کبدی در ایران است و 30 درصد از مردم ایران دارای درجاتی از کبد چرب هستند.
کبد چرب چه علائمی دارد ؟
اغلب موارد کبد چرب بدون علامت است و بسیاری از بیماران بعد انجام ازمایشات دوره ای و بالا بودن انزیم های کبدی در ازمایشات متوجه کبد چرب میشوند. مهمترین علایم کبد چرب ، داشتن شکمی بزرگ است در واقع شکم بزرگ علامت مشهودی برای ابتلا به بیماری کبد چرب است میتوان گفت همه افرادی که چاق هستند بهویژه شکم بزرگی دارند، به احتمال خیلی زیاد مبتلا به کبد چرب هم هستند. کبد چرب گاهی علائمی همچون خستگی، احساس ضعف، تهوع، گیجی وعدم تمرکز، احساس درد در قسمت راست و بالای شکم و . ایجاد میکند.
کبد چرب اگر درمان نشود چه عوارضی ایجاد میکند ؟
در صورتی که کبد چرب ادامه داشته باشد و درمان نشود منجر به التهاب و سفت شدن کبد، سیروز کبدی و در نهایت نارسایی کبدی میشود که البته در برخی از بیماران حتی ممکن است 30 سال طول بکشد تا کبد دچار نارسایی شود. بیشتر افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند، حتی ممکن است تا آخر عمر با مشکل کبدی جدی مواجه نشوند، اما می توانند مستعد ابتلا به فشار خون بالا، قند خون، سکته های قلبی و مغزی و نارسایی کلیه شوند. در واقع مهمترین خطر کبد چرب سکته قلبی و مغزی زودرس است .
چگونه میتوان دور کمر را اندازه گیری کرد ؟
برای اندازهگیری دور کمر ، اگر از دور ناف اندازه بگیرید، اندازه دور شکم نباید در مردان بیشتر از 105 سانتیمتر و در خانمها بیشتر از 95 سانتیمتر باشد.در کسانیکه دور کمر از این مقدار بالاتر باشد احتمال بالا دچار کبد چرب هستند و بهتر است از این لحاظ بررسی شوند.
ایا افراد لاغر هم به کبد چرب مبتلا میشوند ؟
20درصد از افرادی که کبد چرب دارند، لاغر هستند اما چاقی شکمی دارند که از نظر ظاهری مشخص نیست .این نوع کبد چرب بدترین نوع کبد چرب غیرالکلی است،عمدتا علت ژنتیکی دارد و مبتلایان به آن باید حتما دارو مصرف کنند.
علت ایجاد کبد چرب چیست ؟
مهمترین عامل، اضافه وزن، رژیم غذایی نامناسب و پرچرب، دیابت، کم بودن فعالیتهای بدنی، مصرف الکل و مصرف یکسری داروهاست. 70 درصد از بیماران مبتلا به کبد چرب غیرالکلی را افراد چاق تشکیل می دهند.
آیا ژننتیک افراد نیز در ایجاد بیماری کبد چرب نقش دارد؟
بله، ژنتیک نیز نقش دارد به ویژه در کسانی که به صورت ژنتیکی چاقی شکمی دارند، ممکن است این افراد بیشتر به کبد چرب مبتلا شوند.
چه داروهایی میتوانند باعث کبد چرب شوند ؟
کورتون ها ، استروژن ، تاموکسیفن ، امیودارون از داروهایی هستند که مصرف طولانی انها میتواند باعث کبد چرب شود.
درجات مختلف کبد چرب چگونه است ؟
در آزمایش سونوگرافی باتوجه به میزان چربی موجود در کبد، آن را به درجات 1، 2 و 3 تقسیم میکنند البته بسیار مهم است که آیا آنزیمهای کبدی فرد بالاست یا خیر، که اگر آنزیمهای کبدی فرد بالا نباشد، یک کبد چرب ساده است که با ورزش و رژیم غذایی مناسب و.کاملاً درمان میشود.
فیبرواسکن کبد درصد پیشرفته بودن کبد چرب از نظر سفت شدن کبد و پیشرفت بطرف سیروز و نارسایی کبدی را نشان میدهد.
برای داشتن کبدی سالم، رژیم غذایی یکی از نکاتی است که باید رعایت کنید.
مصرف غذاهای پرچرب چون غذاهای بیرون از خانه، فستفودها و سوسیس و کالباس و مصرف بیش از اندازه گوشت قرمز ممکن است در بروز کبد چرب نقش داشته باشند.
آیا کبد چرب درمان دارویی دارد؟
مهمترین درمان کبد چرب غیرالکلی کاهش وزن، پرهیز از پرخوری، افزایش تحرک بدنی و ورزش منظم است. البته در مواردی که مصرف یک دارو عامل ایجاد کبد چرب است، باید دارو را قطع کنیم یا اگر الکل مصرف میکنیم مصرف الکل را کم یا قطع کنیم. درمان دارویی مثل استاتینها و آسپرین و. زیر نظر پزشک روند بیماری کبد چرب را در مبتلایان ، کُند میکند.
http://doctorsadatamini.irمنبع : سایت دکتر سادات امینی
کبد چرب - علت علائم عوارض درمان
کبد ,مصرف ,کبدی ,؟ ,درمان ,، ,کبد چرب ,بیماری کبد ,ممکن است ,به کبد ,از بیماران
درباره این سایت